بسم الله الرحمن الرحیم
سلام دوستان، من نظام پرور، مدیر توسعه کسب و کار و مشاور امور صادراتی گروه شرکتهای آراد هستم. در این فایل صوتی میخواهم در مورد صادرات محصولات بسته بندی شده مثل کمپوت، کنسرو و امثال اینها صحبت کنم.
محصولات مختلفی داریم که در این زمینه کار میشود ولی کمپوتها و کنسروها به خاطر مزیتهایی که دارند مورد توجه هستند. یک سری کمپوتهایی که خیلی معروف هستند مثل کمپوتهای میوههای تابستانه هستند که در بازار عرضه میشوند و به خاطر اینکه مدت ماندگاری میوهها در فصلهای مختلف خیلی کم است و با کمپوت و کنسرو شدن اینها، منجر به ماندگاری طولانی مدت آنها میشود و از طرفی حتی بعضی از مناطق کشور ما به این مدل از خوردن کمپوتها بیشتر عادت دارند تا به خوردن میوه فصلی و تازه آن. اما این محصول محصولی است که در کشورهای همسایه با توجه به محدودیتهایی که فعلاً دارند اعم از محدودیتهای نگهداری مواد غذایی زود فساد پذیر، مواد غذاییای که زود دچار فساد میشوند و مشکلاتی مثل برق و یخچال دارند و مسائلی مثل این، مانع از این میشود که بتوانند محصولات را خوب نگهداری کنند و یا بحثهای حمل و نقل و ترانزیت آنها با مشکل مواجه است و نمیتوانند مداوم محصولی تازه با یک سری شرایط خاص نگهداری کنند و به دست مشتریها برسانند و خیلی وقتها محصولاتی مثل ترهبار و امثال اینها تا به مشتریهای کشورهای همسایه بخواهد برسد از بین میرود ولی کمپوتها و کنسروها این محدودیت را ندارند.
یک سری کنسروها مثل کنسروهای نیمه آماده، غذاهای کنسرو شده آماده و کنسروهایی که مربوط به مواد خوراکی دیگر هم هستند در بازار ایران رونق خوبی دارد. یعنی مواردی بوده که کنسرو یا کمپوت زیتون میخواستند که یک چیز معمولی نبوده و حتی برای صادرات بوده است تا موارد دیگری که محصولات خیلی معمول را به صورت کنسرو شده میخواستند. من دوستی داشتم که تولید کننده شترمرغ بود و گوشت شتر مرغ را کنسرو میکرد و قابلیت صادرات پیدا میکند. به مراتب وقتی کنسرو میشود یک سری مشکلات بحثهای فنی و بحثهای بهداشتی آن حل میشود. چون در فرآیند کنسرو شدن با یک تست نمونه، معمولاً کشورها بحث این دارند تست آلودگی فلزات سنگین، تستهای میکروبی و امثال این را میگیرند و مطمئن میشوند که نمونه همان کالای مورد نظر است. و به مراتب حتی از خود محصول به صورت آماده راحتتر است و مشتریها راحتتر میپذیرند که در کشور خودشان بفروشند. تنوع تولید کنندهها و کارخانههایی که در این زمینه کار میکنند خیلی زیاد است و شاید بگویم که ظرفیت اسمی کنسرو در ایران، حدود 7000 تن است و شاید بگویم صادراتی که در سال 96 طبق اعلامی که شده 78 هزار تن به ارزش 246 میلیون دلار صادرات کمپوت و کنسرو به کشورهایی مثل عراق، افعانستان، پاکستان، روسیه، امارات، ترکمنستان و امثال اینها بوده که صادرات داشتیم که وضعیت آن خیلی خوب بوده و میتواند خیلی خوب باشد. مخصوصاً برای بحثهای صادراتی ما شرایط خیلی خوبی دارد.
روند صادرات ما در حوزه کمپوت و کنسرو در حال توسعه بوده و چیزی که نشان میدهد از سال 86 از 42 میلیون دلار به 246 میلیون دلار در سال 96 رسیدیم و این رقم خیلی خوب و رشد خیلی خوبی بوده است؛ اما از نظر حجمی خیلی تغییری نکرده است یعنی حجمی که در سال 86 میرفته حدود 45 هزار تن بوده و در سال 96، حدود 78 هزار تن بوده و از نظر حجمی کمتر از 40 درصد افزایش پیدا کرده ولی از نظر رقم ارزشی، ارزش بیشتری پیدا کرده است. و این که چرا ارزش بیشتر پیدا کرده است ولی حجم خیلی ارزش پیدا نکرده داستان دیگری دارد که اینجا نمیخواهم در مورد آن صحبت کنم.
ما همزمان بحث واردات هم داشتیم ولی وارداتی که داشتیم تقریباً از هند و چین و تایلند و اسپانیا و امارات، چیزی حدود 69 میلیون دلار به صورت قانونی بوده و 63 هزار تن ظرفیت آن بوده است. اگر چه به نظر من حجم وارداتی که داشتیم خیلی بیشتر از این عدد بوده و مقدار خیلی زیادی که به صورت قاچاق وارد بازار میشود. نمونه آن کمپوتهای آناناسی که اکثراً قاچاق هستند و شما دارید میبینید و رقم خیلی زیادی هم هستند و خیلی کمپوتهای میوههای گرمسیری در کشور خیلی زیاد است و چیزهای دیگر هم مشابه است که میآید و در بازار عرضه میشوند و مشتریها هم خرید میکنند، اما به صورت قانونی وارد نمیشوند. یعنی اگر اینجا 69 میلیون دلار میگوید من فکر میکنم شاید 200 میلیون دلار ارزش واردات ما هست. اما به لحاظ این که به نظر من واردات و صادرات با هم تداخلی ندارند و روند جفت آنها جداگانه است و هر کدام یک تقاضایی را میپسندد.
صادرات جهانی کمپوت و کنسرو تقریباً 41000 میلیون دلار در سال 2017 بوده و روند آن هم نشان میدهد که در دنیا در حال رشد است و از 27 میلیارد دلار، یعنی 27000 میلیون دلار در سال 2007، به 41 میلیارد دلار یا 41000 میلیون دلار در سال 2017 رسیده است و این رشد به خاطر شرایط مختلف مردم در مصرف کالاهای آماده است، یعنی هم فرهنگ مردم در این زمینه تقاضای این محصول را ایجاد میکند و هم شرایط محیطی، مثلاً شرایط جنگ باعث افزایش مصرف کمپوت و کنسرو میشود، روند زندگی صنعتی موجب افزایش مصرف کمپوت و کنسرو میشود و خیلی اینها موجب این میشود که مردم به سمت این محصولات بروند تا محصولات دیگری که بخواهد فرآوری آماده کردن آن خیلی راحت نباشد. چون مثلاً آناناس آماده را بخواهید تهیه کنید باید کلی وقت بگذارید تا پوست آن را بکنید اما یک کمپوت میگیرید، اسلاید شده، کنسرو شده و آماده مصرف کنید.
از آن طرف هم وارد کنندههای مختلفی در دنیا هستند که حجم خیلی زیادی مصرف میکنند اما عدد آن عدد خیلی بالایی است. به نسبت از این عدد 41000 میلیارد دلار، ما عدد 245 بخواهیم بگوییم، نزدیک کمتر از نیم درصد از این بازار داریم سهم میگیریم، عدد پایینی است ولی خیلی قابلیت رشد را دارد. ما به علت اینکه محصولات ما، محصولات تابستانی خیلی خوبی داریم میتوانیم در بازارهای جهانی، میدان خودمان را پیدا کنیم. مثلاً گیلاس، هلو، زردآلود و امثال اینها یا هر چیز دیگری که در بازار است یا حتی یک سری کنسروهای مواد خوراکی داریم مثل نخود، ما در زمینه نخود خیلی خوب کار میکنیم و نخود کرمانشاه، یکی از محصولات صادراتی خیلی خوب است. کنسرو نخود هم خیلی خوب میتواند بازار بگیرد. ما در زمینه بعضی از حبوبات، جایگاهی نداریم، مثلاً در رب گوجه، ما داستان آن را جدا میکنیم، چون در این زمینه من صحبت کردم و شاید دوباره در مورد آن صحبت کنم اما گوجه اسلاید شده در خیلی از کشورهای دیگر به صورت شور که در واقع مثل کمپوت است استفاده میشود، مشتریهای خودش را دارد و هیچکدام تداخلی ندارند که بگوییم شما اگر این کار را بخواهید انجام بدهید از آن کار میمانید، این طور نیست، تداخلی با هم ندارند.
مزیتهای صادرات کنسرو نسبت به محصولات دیگر این است که شما در صادرات کنسرو محدودیتهای موجود را ندارید یعنی یک نمونه برای مشتری میفرستید و مشتری دقیقاً نمونه را میبیند و تشخیص میدهد که کیفیت آن چگونه است؟ پارامترهای کمی چگونه است؟ پارامترهای کیفی چگونه است؟ و خیلی راحت میتواند بپسندد ولی میوه تازه بخواهد بگیرد این پارامترها خیلی دگرگون است و خیلی تغییرات زیادی دارد و خیلی سخت میتواند مشتری تصمیم بگیرد. اما در زمینه کمپوت این طور نیست، مثلاً یک کمپوت گیلاس میداند چند عدد گیلاس دارد؟ چند درصد آن گیلاس است؟ چقدر آن شربت است؟ سایز گیلاسها چقدر است؟ بلاخره کسی که اینها را کمپوت یا کنسرو میکند آن را سورت میکند و این سورت کردن، محدودیت این مسأله را از بین میبرد و فرصت این را میدهد که راحتتر بتوانیم بازار را تأمین کنیم.
از طرفی، شما میتوانید با هر برند مورد درخواست مشتری، آن را تأمین کنید. از طرفی شما میتوانید به راحتی یک نمونه را برای مشتری ارسال کنید و هزینه ارسال با توجه به این که مدت ماندگاری آن بالا است برای مشتریهای خارجی، خیلی خوب میتواند باشد. اینها پارامترها و مزیتهایی است که کنسروها میتوانند داشته باشند. ما در صنعت غذای نیمه آماده خیلی خوب پیشرفت کردهایم و از این فرصتها میتوانیم برای صادرات کالای خودمان استفاده کنیم. کارخانهها و تولید کنندههای ما متأسفانه به این مسأله خیلی توجه نمیکنند و بیشتر توجه آنها به بازارهای همسایه است در صورتی که در بازارهای جهانی میتواند فرصتهای خیلی خوبتری برای خودشان ایجاد کنند و کارشان را توسعه بدهند.
امیدوارم اگر دوست داری در حوزه کسب و کار خودت، کالایی به اسم کنسرو و کمپوت را شروع کنی، امروز ارتباط بگیری و بگویی که من دوست دارم در این حوزه کار کنم و میخواهم قدمهایم را بردارم. توجه داشته باشید میتوانید کمپوت و کنسرو را اول از بازار داخلی شروع کنید و بعد به صادرات آن بپردازید، این طوری صورت هزینههای شما هم کمتر میشود اما اگر از قدم اول میخواهید در صادرات وارد بشوید باید بدانید که صادرات زمانبر است و یک مقدار هزینه بیشتری دارد. این هزینهها را برای خودتان ببینید تا بتوانید خروجیهای بهتری از کارتان بگیرید.
برای ارتباط و دریافت مشاوره از استاد نظام پرور می توانید با شماره ذیل تماس حاصل نمایید:
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.